De kracht van sturen op kasstroom.

Deel 1 van het kennisprogramma ‘continuïteitsverbetering’.

 

Het belang van kasstroomplanning ga ik duidelijk maken middels volgende analogie over landbouw.

Je hebt een prachtig stuk land met zeer vruchtbare grond maar om één of andere reden is de oogst niet zoals je wilt. Hmm je ziet grote donkere wolken overwaaien en sloten vol met water maar het bereikt je land niet, laat staan de zaden en jonge gewassen. De onvoldoende toevoer van water veroorzaakt dat de zaden slecht ontkiemen en onvoldoende tot wasdom komen.

Je besluit actie te nemen: de juiste hoeveelheid water moet op het goede moment bij de planten komen.

Nu heb je twee keuzes. Optie 1 is een tijdelijke oplossing: met grote vuurpijlen chemicaliën in de wolken laten ontploffen zodat het gaat regenen; en je hebt optie 2 de permanente oplossing: met irrigatie de waterstroom naar je land leiden.

Bij optie 1 ben je steeds afhankelijk van de hoeveelheid wolken in de lucht en het is bekend dat de chemicaliën uit de vuurpijl giftig zijn. Omdat we succesvol willen zijn op respectvolle wijze kiezen we deze mogelijkheid niet. Als je vandaag optie 2 de irrigatie implementeert dan heb je morgen en komende jaren een middel voor goede oogsten. Regel (manage) dan wel de irrigatie zodat het water in die hoeveelheid en op dat tijdstip komt met als resultaat een fantastische oogst.

 

Terug naar sturen op kasstroom: je hebt een geweldig produkt of dienst maar om één of andere reden is het bedrijfsresultaat niet zoals je wilt. Hmm je ziet wel voldoende potentiële klanten en in de branche zijn er toch collega-ondernemers die het beter doen. Hoe zorg jij dat met de juiste acties jouw produkt of dienst goed wordt gekocht in prijs en aantallen? En hiermee de onderneming een goed resultaat geeft door positieve kasstroom en verbeterde continuïteit.

Waarom is sturen op kasstroom zo krachtig?

 a)      kasstroom wordt ook begrepen door niet-financials, terwijl praten over EBITDA sommige (belangrijke!) mensen in je onderneming doen afhaken.

 b)      als je de kasstroomplanning maakt dan ben je (al) bezig met vooruit kijken en met interne afstemming.

 c)       bij het realiseren en monitoren van de doelstellingen zijn direkt de positieve en negatieve effecten zichtbaar op de kaspositie van de komende perioden.

 d)      het idee om meer grip te hebben op meer of minder kasgeld in je portemonnee (of op de bank) is een zeer tastbaar motivatiemiddel.

 e)      kasstroomplanning kan voorkomen dat een (redelijk) goed lopend bedrijf failliet gaat of in zwaar weer komt en extra financiering moet aanvragen wat weer leidt tot verhoogde uitgaande kasstroom in de vorm van betalen van rente.

  

Op 7 september komt “Zo behaal je de voordelen uit de kasstroomplanning.”. Dit is het vervolgartikel in deze kennisprogramma  over ‘continuïteitsverbetering’.

  

Met dank aan de klant (DGA in het MKB) die tegen mij zei: "Je hebt ons leren inzien dat het bij financiële processen net is als bij het irrigeren van een stuk land. Water is misschien schaars, maar als je het goed inzet, haal je er veel meer rendement uit". Dit inspireerde mij voor dit artikel. Bij deze klant is in 6 maanden het bedrijfsresultaat verbetert met 10% van de omzet om hiermee voldoende kasstroom te genereren en de continuïteit te waarborgen.

 

Wil je zeker zijn dat je dit kennisprogramma ontvangt?

Schrijf je dan in via de "inschrijven nieuwsbrief" button rechtsboven op deze website.

 

 

 

2021  The Sure Way